Saturday, December 24, 2016

Jõuluks maale

Hommikul ärgata oma baldahiinvoodis, näha aknast palmioksi tuule käes sahisemas, jalutada mere ääres ja asuda pererahva poolt valmistatud hommikusöögi kallale... Jah, tundub et tuleb ilus jõululaupäev.
Metskana äritehing
Hetkel kõlavad jõululaulud (mille algus andis meile märku – huraa, elekter!) ja valmib meile õhtusöök, mis valmistatakse meile arvatavasti metskanast, mille ostu-müügitehngu tunnistajateks me juhtumisi olime. Nimelt, juhatati meid hommikupoolikul ühe mägijoa juurde ja seal tagasiteel jalutas meile vastu kohalik mees, surnud metskana käes, kitkudes tal nii ajaviiteks sulgi. Perenaine vaatas-uuris lindu ja ütles meile – see on väga maitsev, kas tahate proovida. Ilma pikema mõtlemiseta osteti kana, võeti ta jalgupidi kätte rippuma ja sammuti rahumeeli kodupoole edasi.
Joa juurde minek oli ka muidugi omamoodi. Meie nagu korralikule turistile kombeks, paime enne matkale mineku ikka tossud jalga. Tädi kamandas meid suht kohe neid plätude vastu vahetama. Kohale jõudes oli  meil suht kopsud koos, kohalik naine ja laps lippasid seda tõusvat rada seal kuumaga nagu teeksid seda igapäevaselt. Võibolla teevadki... Aga preemiaks saime supelda jõevees, mis oli jahe ja jahutav. Ühel hetkel ütles kohalik tädi – istuge siia, jalad vette. Krevetid tulevad jalgu puhastama.  Pisut kahtleval seisukohal pistsime varbad siis vette. Ja tõesti pistsitki kivide alt ja vahelt pisikesed hallid krevetid oma vurrud välja ja tulid meie jalgadega maiustama. Loodusturism ;)
Põrsas Peppa
Lisaks tutvustati meiel kohalikku seafarmi (ja põrsabeebisid, kes olid alles eile öösel sündinud) ning võitluskukkede kasvandust. Kukekaklused on siinmaal legaalsed ja üks korralik kuri kukk seal konkreetses kohas pidavat maksma 5000-6000 PHP.
Õhtul tegime ka omapäi ühe pisemat sorti jalutuskäigu. Oleme sattunud ikka nii kohaliku elu keskele, kui veel vähegi saab. Mees metsast tuli välja oma üksiku pullilaadse loomaga, lapsed ajavad külavaheteel kaikaga rattaid ringi, poode pole ei kuskilt poolt näha. Täielik natuuramajandus, ehtne maaelu, mõnus taluturism. Tundub nagu oleks siia külla tulnud,mitte hotelli.

Ilusaid jõule kodumaale! Meil on siin lihtsalt 24. detsember...


No comments:

Post a Comment