Sunday, July 30, 2023

San Marino

Päikesevannid võetud. Puhatud. Mereannid maitstud. Vahemeres supeldud. Mida veel soovida. Vahelduseks mõnda teist riiki? Aga miks ka mitte!

Kõigest 20 km kaugusel Riminist asub kaunis San Marino. Koht, kuhu saab osta merevaatega kodu, mis sest, et tal endal puudub igasugune merepiir. Muuseas maailma vanim vabariik ja pealegi kõigest 2 korda suurem kui Pärnu (60 km² ).

Nii kui meil oli eestlastega Riminis vestlused peetud, hakkasime San Marinosse suunavaid viitasid järgima (tegelikult sõidame muidugi Waze juhendamisel...). Uue riigi "vallutamine" on alati põnev. Riiki pääseb vaid üht teed pidi, piiriületusest andis märku vaid väike riiginimega sildike. 

Nagu kohalikud ise ütlesid, siis neil on seal elu odav, kuna neil pole seal  kõrgeid maksusid nagu nende ainsas naaberriigis Itaalias. Päris tavainimeste poodidesse me ei jõudnudki, kuid isegi turistipoodides olid tõesti asjad imekombel odavad. Mitte küll nii odavad, et hakka kohe kaubaautoga kohale sõitma, kuid hinnavahe oli selgesti eristatav. Aga piirikaubandust oli märgata, mitmeid suuri outlet poode oli ehitatud, et naabrid saaksid ka tunda soodsama elu võlusid.

Mitmepäevast peatust me ei teinud, küll aga külastasime vanalinna, ronisime riigi kõige kõrgemasse tippu (Monte Titano, 739m), tegime mälestuseks pilte.


Taamal sinine Vahemeri

Ostsime suveniire, einestasime... väga meeldiv riik/linn (pealinn on samanimeline). Tohutult puhas, hästi hooldatud, imekaunite vaadetega. Tundub, et elu läheb seal neil kenasti, miinimum palk interneti andmetel oli eelmisel aastal pea 1600 eurot, mis on üks maailma kõrgemaid.

Veetsime seega kauni päeva selles vabas riigis, mille sini-valge lipu peal on samuti kirjas LIBERTAS, ehk vabadus!  

Teadupärast aga autoreisi iseloom on selline, et päris palju ajast veedetakse autos. Nii me siis sättisime end jälle esiistmele, panime kaardirakendused tööle ja - teele! See on meie vabadus ;)

No comments:

Post a Comment