Sunday, December 18, 2016

Jõulueri

Sel ajal kui teie, mu kallid, oma nelja advendiküünalt põletate, laseb Manila oluliselt rohkem valgusreostust maailma avarustesse.
Igale pool säravad jõulupuud, vilguvad vikerkaarevärvides tulukesed, kõlavad kõiksugu jõululaulud. 
Olen siin kohanud mitmeid erinevaid "kuusepuid" - küll suuremaid, küll väiksemaid; ühetoonilisi ja mitmevärvilisi aga ei ühtegi päris ehtsat kuusepuud. Kõik on võlts - metall, plastik ja kes teab mis materjalidest kokku klopsitud. Isegi roheline foorituli on kohati asendatud kuusepuuga!
Mõned kuused
Lisaks kuuskedele on siin tänavatel valgustatud kingitused, põhjapõdrad, jõuluvanad, inglid, Jeesuse sünniloo installatsioonid, erinevad tähekesed, lumehelbed, põõsaste ja puude küljes jõulutulukesed jnejne. Võiks arvata, et olen sattunud Jõulumaale, mitte mõnele soojale maale. 
Väidetavalt tähistavad Filipiinid kõige pikemalt oma jõule kogu maailmas. Nad alustavad ettavalmistuste ja kaunistuste üles seadmisega juba septembris ja jõul leiab oma lõpu alles jaanuari keskpaigas.


Aga vaatamata kõigele sellele püüdlusele luua jõulutunnet ja teha pühad lausa käegakatsutavaks, ei ole minul tekkinud kõigevähematki tunnet, et on Jõulud! Me muide sõime täna isegi hapukapsest (seda kodust kaasa võetud). Lihtsalt üks suur pidu ja pillerkaar, ei midagi muud. Kui ikka õues on püsivalt 25-30 kraadi sooja, aeg-ajalt sajab vihma ja lund näha pole uneski lootust, siis midagi on minu jaoks puudu.

Kõige selle tilu-lilu juures paneb mind mõtlema hoopis see kohutav energiakulu, mis kõik selle peale kulub. Kell 18.00 läheb siin pimedaks (loe: päike loojub) ja hommikupäikest näeb siin alles 12 h hiljem. Seega võib vaid ette kujutada (või siis pigem parem mitte), milline see elektritarve siin on. Ja arvestades seda, et 2/3 energiast toodetakse Filpiiinidel fossiilsetest kütustest, siis ütleksin - üsna, üsna kurb lugu.

Jõululaulude saatel tantsivad tuled
Senini kõige uhkemaid jõulutulukesi nägime täna ühes pargis, kus valgus "tantsis" muusika saatel. Võite näiteks ette kujutada, et kogu Tammsaare pargi puud on tulesid täis ja need non-stop vilguvad muusikataktis. 

Aga ju on rahval vaja seda ektreemset meeldetuletust, et aasta hakkab lõppema. Vahest kaob neil muidu ajataju, sest neil ei tuleta külm ja lumine hooaeg meelde, et aastaring hakkab täis saama. Kõike kaunist kodumaal viibijatele, ilusat neljandat adventi ja tulgu teil kaunid valged jõulud!

No comments:

Post a Comment